ER WAS EENS …

In 1989 is in de schoot van Freinetschool De Vier Tuinen te Oudenaarde het Sprookjesbos ontstaan.

De school was toen 7 jaar oud. We wilden een schoolfeest met spirit, met een publiek dat veel ruimer was dan alleen de eigen ouders en kinderen. Het sprookjesbos bood bovendien de mogelijkheid om kinderen, ouders en sympathisanten te betrekken bij een inspirerend, enthousiasmerend en creatief proces. De eerste keer in Oudenaarde was bang afwachten. De zes sprookjes waren klaar, we vroegen 1.5 euro inkom. De opkomst was zeer matig in vergelijking met wat later zou volgen aan aantal bezoekers, maar we hoorden dat kinderen benieuwd waren. Al vlug bleek dat de formule aansloeg. We hadden een schoolfeest : 6 sprookjes werden opgevoerd in een feeëriek kader het eerste en tweede weekend van juni . Tien jaar in Oudenaarde en Zottegem, 10 jaar in Oudenaarde en Geraardsbergen en sinds 2012 tweemaal in Oudenaarde.

Ieder jaar begeven 100 spelers, zes regisseurs, zes toneelmeesters, vele decorbouwers en kostuummakers zich in een gistingsproces met 6 sprookjes tot gevolg. Uiteraard ondersteund door een grote praktische ploeg zonder wie het ook niet zou lukken.

We creëren telkens opnieuw een sprookjesbiotoop met ruimte voor verbeelding.

Sprookjes zijn ware maar niet echte verhalen, ze zijn ontstaan uit en staan in het leven.

Het idee werd ontwikkeld door Karel De Vuyst die 20 jaar lang aan het roer stond. Een paar jaar terug gaf hij de fakkel door aan andere ouders, die met evenveel enthousiasme van het sprookjesbos elk jaar weer een fijne gebeurtenis maken.

Het SPROOKJESBOS – Tweedaags evenement

Het sprookjesbos is een tweedaags evenement in het Liedtspark te Oudenaarde.

Elk jaar is er een volledig nieuw programma met 6 sprookjes, waarin naast klassieke verhalen ook plaats is gemaakt voor nieuwe of minder klassieke verhalen.

Zes groepen van ouders, kinderen en leerkrachten brengen de sprookjes onder leiding van ervaren regisseurs.

We beschouwen onze creaties als geslaagd wanneer we kinderen geboeid zien toekijken. Hun mondjes moeten openvallen, dit is de norm. Zij zijn de norm. Maar ook volwassenen genieten keer op keer van die heerlijke vertelsels gebracht hoofdzakelijk door en voor kinderen.

Door de professionele aanpak en de kwaliteitsvolle omkadering overstijgt het Sprookjesbos het schoolgebeuren volledig. Zo is het dan ook uitgegroeid tot een groot gezinsevenement dat voor een zeer breed publiek aantrekkelijk is en bezoekers trekt uit de ruime regio.

Op de 2 namiddagen worden 36 uitvoeringen gebracht. De zes sprookjes worden elk zes keer gespeeld zodat iedereen alles kan zien.

Het SPROOKJESBOS als belangrijke CULTURELE gebeurtenis en publiekstrekker in Zuid-Oost-Vlaanderen

Dit openluchtgebeuren als familiehappening is uniek in de regio! Het Sprookjesbos weet elk jaar weer een behoorlijk aantal toeschouwers aan te trekken. Jong en oud!

Het SPROOKJESBOS als PEDAGOGISCH CREATIEF proces en aanbod naar kinderen.

Het Sprookjesbos is een pedagogisch project. Aan elk sprookje nemen 10 tot 15 kinderen deel. Zo krijgen elk jaar een omvangrijke groep van kinderen de gelegenheid om te participeren aan het creatief proces. De creatie van de voorstelling gebeurt in interactie met de kinderen. Deelname aan het Sprookjesbos is voor de kinderen een uiterst vormende ervaring. Jaar na jaar zien we de kinderen dan ook groeien in de vaardigheid om zich in te leven in een rol, in het brengen van de teksten en in het optreden voor publiek.

Hoe komt het SPROOKJESBOS tot stand?

Het Sprookjesbos wordt georganiseerd door De Vier Tuinen VZW. De VZW is verbonden aan Freinetschool De Vier Tuinen en staat in voor logistieke ondersteuning aan de school. Het wordt volledig op vrijwillige basis georganiseerd en kan elk jaar rekenen op de inzet van meer dan honderd spelers en medewerkers. De opbrengst van het Sprookjesbos wordt gebruikt om extra activiteiten (uitstappen, projecten, …) voor de klassen te financieren.