DE SPROOKJES VAN 2015

Zwartkapje
Regie: Bart De Loof

Zes roodkapjes en één zwartkapje wandelen in het bos. Ze zijn netjes in roodkapjes uitgedost. Eentje is in het zwart gekleed en drentelt achteraan. De roodkapjes hebben broodkruimeltjes gestrooid om hun weg terug te vinden. Ze hebben er niet op gelet, maar het schlemiele Zwartkapje heeft die allemaal opgegeten. Verdwaald dus.  Een “vriendelijke” mevrouw vindt hen en biedt hen een slaapplaats in haar sprookjeshuis. De kinderen worden er opgesloten. Zwartkapje niet. Zij slaagt erin om samen met de lieve wolf te ontsnappen. Lukt het hen om de zusjes te bevrijden?

De nachtegaal
Regie: Bernd Verzele

In het bos van de keizer van China woont een nachtegaal, die zo wondermooi zingt dat reizigers uit alle hoeken van de wereld naar zijn gezang komen luisteren. De keizer is dan ook erg verwonderd dat hij deze vogel, die op zijn onmetelijk grote domein verblijft, niet kent. Hij stuurt zijn hele hofhouding erop uit om de vogel te zoeken en in het paleis uit te nodigen. Ook de keizer is diep ontroerd door zijn wonderlijk mooi gezang. Maar de nachtegaal voelt zich gevangen in de kooi en ze laten hem slechts  even vliegen met een zijden koord aan zijn pootje.
Op een dag krijgt de keizer een geschenk toegestuurd: een mechanische nachtegaal. De keizer gebiedt dat ze samen zouden zingen maar dit zint de echte nachtegaal niet en hij ontsnapt naar het bos. De mechanische nachtegaal gaat stuk en de keizer wordt ernstig ziek. Wanneer de keizer op zijn sterfbed ligt en hij geconfronteerd wordt met de dood klinkt opeens het zachte, mooie gezang van de echte nachtegaal, die de keizer komt troosten. De keizer beseft nu dat de nachtegaal in vrijheid wil leven in het bos; de nachtegaal belooft dat hij voor de keizer zal komen zingen over geluk en verdriet en over alles wat men voor hem verborgen houdt. De dienaren zijn dan ook verrast dat ze hun keizer springlevend vinden, getooid in zijn keizerlijk gewaad.

Peter Pan
Regie: Pieter Van Welden

Kapitein James Haak heeft weer een snood plannetje bedacht om degene die zijn hand aan een krokodil voerde eindelijk nog eens te grazen te nemen. Peter Pan, de verloren jongens, Tinkerbell en Wendy, zullen hem echter wel weer een stapje voor zijn. Voor eens en voor altijd wordt beslist of het nu beter is eeuwig jong te blijven, of een verzuurde oude (piraat-)man/vrouw te worden.

De nieuwe kleren van de keizer
Regie: Luc Van de Vijver

Vele jaren geleden leefde er een keizer die zo vreselijk veel van mooie, nieuwe kleren hield dat hij al zijn geld uitgaf om zich mooi te maken. Hij bekommerde zich niet om zijn soldaten, en het theater of een rijtoer in het bos vond hij alleen maar leuk om zijn nieuwe kleren te laten zien. Maar dan laat hij een pak maken uit een heel speciale stof.. onzichtbare stof, die enkel door de slimste mensen gezien kan worden?

Assepoester
Regie: Leen Neirinck en Jan Verleyen

Een meisje wordt door haar stiefzussen en stiefmoeder gebruikt als meid in het huis. Als er een dansavond is in het paleis van de koning heeft zij maar één wens: daar ook naar toe te mogen gaan. Deze wens wordt met toverkracht vervuld. De betovering werkt echter maar een bepaalde tijd. Als een knappe prins verliefd op haar wordt en het meisje zoekt, is zij verdwenen. Alleen een gouden schoentje rest nog en de prins gaat haar zoeken.

Het heerlijke eiland van koning Torelore
Regie: Anneleen Verckens

Op het heerlijke eiland van koning Torelore wonen er sprekende dieren en groeien groenten en fruit in overvloed. De vrouwen zijn er de sterken en de mannen… hebben ook hun talenten ;-). Alles is er vredig tot er enkele koninklijke vluchtelingen aanspoelen. En dan breekt er ook nog een (groenten)oorlog uit. Maar zoals in bijna alle sprookjes loopt het ook hier goed af! Een eeuwenoud en toch modern sprookje over anders zijn en zorgzaam zijn voor elkaar en de natuur.